Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Pizza recept:

Hozzávalók:
0,5kg liszt
1 élesztő
csipet só
víz
szalámi
párizsi,sajt
ketchup,majonéz
pizzakrém

Elkészítés:
Az élesztőt megfutattom,majd a lisztel összegyúrom,beleteszem a sót,és annyi vizet hogy álljon össze.Ezeket pihentetem .Egy kicsi ketchupot összekeverek a pizzakrémmel,és előkészitem a pizzára teendő dolgokat.pl:lereszelem a sajtot stb Miután a tészta kellően megkelt,kiolajozott tepsibe beleöntjük,és forró sütőbe tesszük .Mikor majdnem kész rákenjük a pizzakrémet,és feltesszük feltéteket,majd visszatesszük a sütőbe.

Tanácsok:
Figyeljetek rá!!Nekem már égett oda:DDDDDD

Elkészítési idő: 50 perc
Kalóriatartalom: --- kcal
Szénhidráttartalom: gramm
Zsírtartalom: gramm

            Tésztasaláta recept

Hozzávalók:
25 dkg kacskaringós tészta
4 pár füstölt virsli
10 dkg gépsonka
1 doboz kukorica
15 dkg sajt (háromféle: Trapista, Oázis, Pannónia)
2 paradicsom
1 színes paprika
bármi feldarabolva, ami az ízharmóniába beleillik
5 dl tejföl
1-1,5 dl majonéz vagy jogonéz
mustár,
citromlé,
só,
bors,
cukor vagy méz

Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfõzöm, hideg vízzel leöblítem. Minimális olajat teszek rá, hogy ne ragadjon össze. A hozzávalókat minél apróbbra vágom. A kihûlt tésztát beleteszem egy nagy tálba. Ráteszem a tejfölt, a majonézt és izlés szerint a fûszereket. Összekeverem, majd hozzákeverem többi hozzávalót. Néhány órát érlelem. Önálló ételként vagy köretként is fogyasztjuk.

Lasagne Bolognese recept

Hozzávalók:
1 nagyobb fej vöröshagyma,

1 nagyobb sárgarépa,

1/2 csokor petrezselyemzöld,

1 csokor zellerzöld,

2 kanál olaj,

50 dkg darált marhahús,

2 kanál paradicsompüre,

1/2 kg friss paradicsom,

só,

bors,

1-1 kiskanál szárított bazsalikom és kakukkfű,

1,25 dl leves,

1,25 dl vörösbor,

2 kanál vaj,

2 kanál liszt,

5 dl tej,

reszelt szerecsendió,

12 db lasagne tésztalap,

7,5 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockákra vagdossuk, összevágjuk a sárgarépát, a zellerzöldet és a petrezselyemzödet. Az olajon megpirítjuk a darálthúst, hozzáadjuk a zöldségeket és a paradicsompürét. A paradicsomot felkockázzuk, elkeverjük a száraz és a friss fűszernövényekkel, a levessel, a borral, hozzáadjuk a húshoz, és 50 percig főzzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet, és addig főzzük lassú tűzön, míg sűrűsödni nem kezd. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, még 10 percig főzzük állandó keverés mellett. A tepsibe (kicsit mélyebb legyen) beleöntjük a besamelt, erre ráhelyezzük a tésztalapokat, ezt megkenjük a bolognai mártással, erre megint a tésztalapokat rétegezzük, végül besamellel befejezzük. Rászórjuk a reszelt parmezánt, és 40 percig aranysárgára sütjük.

Eredeti milánói makaróni recept

Hozzávalók:
25 dkg makaróni, 10 dkg sampinyon gomba, 15 dkg fõtt füstölt sonka (legjobb hozzá a kötözött sonka), 1 nagy doboz paradicsompüré, 10 dkg reszelt parmezán (jellegû sajt, 7 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 marhahúsleves-kocka, 1 teáskanál cukor, 1-1 púpozott mokkáskanál szárított bazsalikom, rozmaring és kakukkfû, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Elkészítés:
A makarónit a szokásos módon megfõzöm. A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra aprítom, a megmosott és letisztított gombát a fõtt sonkával együtt metéltre vágom. A vajat felforrósítom, ráteszem a hagymát, és fedõ alatt megfonnyasztom, majd hozzáteszem a gombát. Megsózom, megborsozom, és ismét fedõ alatt, saját levében, puhára párolom. Ha már zsírjára sült, hozzáadom a paradicsompürét és a sonkát, ezután együtt pirítom tovább még néhány percig. Rászórom az összes fûszert, és másfél dl vízzel felengedem. Kevergetve összeforralom, ezután beleforgatom a fõtt makarónit. A fele reszelt sajtot rászórom és jól összekeverem. A kitálalt milánói makarónit ki-ki még külön is megszórja a megmaradt reszelt sajttal.

Elkészítési idő: 60 perc

Lasagne Bolognese recept

Hozzávalók:
1 nagyobb fej vöröshagyma,

1 nagyobb sárgarépa,

1/2 csokor petrezselyemzöld,

1 csokor zellerzöld,

2 kanál olaj,

50 dkg darált marhahús,

2 kanál paradicsompüre,

1/2 kg friss paradicsom,

só,

bors,

1-1 kiskanál szárított bazsalikom és kakukkfű,

1,25 dl leves,

1,25 dl vörösbor,

2 kanál vaj,

2 kanál liszt,

5 dl tej,

reszelt szerecsendió,

12 db lasagne tésztalap,

7,5 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockákra vagdossuk, összevágjuk a sárgarépát, a zellerzöldet és a petrezselyemzödet. Az olajon megpirítjuk a darálthúst, hozzáadjuk a zöldségeket és a paradicsompürét. A paradicsomot felkockázzuk, elkeverjük a száraz és a friss fűszernövényekkel, a levessel, a borral, hozzáadjuk a húshoz, és 50 percig főzzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet, és addig főzzük lassú tűzön, míg sűrűsödni nem kezd. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, még 10 percig főzzük állandó keverés mellett. A tepsibe (kicsit mélyebb legyen) beleöntjük a besamelt, erre ráhelyezzük a tésztalapokat, ezt megkenjük a bolognai mártással, erre megint a tésztalapokat rétegezzük, végül besamellel befejezzük. Rászórjuk a reszelt parmezánt, és 40 percig aranysárgára sütjük.

Farsangi szalagos fánk recept

Hozzávalók:
1kg liszt,0,5l tej,1 tojás,1cs.élesztő,pici só,pici kr.cukor,10dkg.porcukor,lekvár,kevéske rumaroma,olaj a sütéshez

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom egy kevés cukros ,langyos tejben.Tetejére pici lisztet hintek,hogy legyen mibe "kapaszkodnia" az élesztőnek.Kelesztőtálba átszitálom a lisztet/Így oxigént vesz fel/,beleütöm a tojást,pici sót,pici kr.cukrot teszek bele.Ráöntöm a megkelt élesztőt és a maradék langyos tejjel addig dolgozom össze,amíg az edény falától jól elválik.Amikor már síma,hólyagos a tészta,akkor jó.Ügyeljünk,hogy se túl lágy,se túl kemény ne legyen.De a galuskatésztától lágyabb legyen.Fontos a jó kidolgozás:kb.15-20percig dagasztom.A tészta alá és tetejére lisztet hintek,konyharuhával letakarom.
Ezután meleg,ill. langyos helyen kb.1 órát kelesztem.Lényeg,hogy kétszeresére nőjjön.A rumaromát természetesen összedolgozáskor már bele tettem.Az olaj annyi legyen,hogy NE lepje el a fánkokat.Lisztezett deszkára kiborítom a tésztát.Tetejét lisztezem és ujjnyi vastagra kinyújtom.Nagyobb kiszúróval kiszaggatom.Megforrósítom az olajat és annyi fánkot teszek bele,hogy elférjenek,amikor fordítom őket.Amikor beleraktam a forró olajba,kevés VÍZZEL megspriccelem és gyorsan fedőt teszek rá.Pár pillanat múlva leveszem a fedőt a lángot kissé mérsékelem,megfordítom a fánkokat és már nem fedem be.Ügyeljünk arra,hogy átalig süljön,ne maradjon nyers a közepe sem.A vízzel való spricceléstől lesz szalagos a fánk.Forrón tálaljuk lekvárral és porcukorral.Jó étvágyat hozzá.

Tanácsok:
Mielőtt az olajba tesszük,közepébe kis mélyedést nyomunk,ebbe tesszük majd a lekvárt.Rumot keverhet a lekvárba is aki szereti,természetesen gyermekeknek ne.120

Elkészítési idő: 120 perc
Kalóriatartalom: sok kcal
Szénhidráttartalom: gramm
Zsírtartalom: gramm

                     Pofon egyszerű lángos recept


Hozzávalók:
3 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojás
5 dkg margarin

annyi liszt hogy közepes keménységű tésztát kapjunk


Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát készítek, 30-40 percig kelesztem, majd forró olajban mindkét oldalát megsütöm.

Tanácsok:
A margarint olvaszd fel és sokkal simább tésztát kapsz!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.